blog1_banner

8 sollicitatietips om beter op gesprek te gaan.

Geplaatst door:

Vaak kan een werkgever uit meerdere kandidaten kiezen. Als je bent uitgenodigd voor een gesprek, is dat het moment om je van je beste kant te laten zien en het verschil te maken ten opzichte van de andere sollicitanten.

Hieronder volgen 8 sollicitatietips om zo goed mogelijk voor de dag te komen:

1) Ga nooit onvoorbereid naar een sollicitatiegesprek. Zorg dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Anders kom je ongeïnteresseerd over op een werkgever. Probeer te achterhalen wie je gesprekspartners zijn. Grote kans dat ze een profiel hebben aangemaakt op LinkedIn. Op die manier weet je meer over hun specifieke achtergrond en die informatie kun je mogelijk gebruiken in het gesprek. Wellicht hebben jullie een gemeenschappelijke connectie of bijvoorbeeld opleiding. Dat schept al direct een band en kan het ijs breken.

2) Zet voordat je bij het bedrijf binnenstapt je telefoon uit. Op die manier voorkom je dat je telefoon overgaat tijdens het gesprek. Het zal niet meteen een reden zijn om je buiten de deur te zetten, maar je bent zelf uit je concentratie. Uitgezonderd op deze regel is natuurlijk een telefoontje van je moeder…

3) Neem altijd je CV mee naar een sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld gecombineerd met een notitieblok om aantekeningen op te kunnen schrijven. Dat komt op de recruiter of manager geïnteresseerd over. Bijkomend voordeel: in het notitieblok kun je ook direct een aantal vragen opschrijven die je graag wilt stellen.

4) Je moet niet alleen een goede indruk achterlaten bij diegene met wie jij een gesprek hebt, nee het begint al bij de receptie. Op het moment dat jij je gaat melden voor het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je een goede indruk achter gelaten hebt. Dus voorkom dat je kortaf bent tegen de secretaresse.

keep_calm_and_suit_up

Dresscode

5) Ga niet in spijkerbroek naar een sollicitatie toe en zorg dat je er goed en verzorgd uit ziet op het moment dat je naar je sollicitatie gesprek toe gaat. Het verschilt uiteraard per bedrijf of functie wat voor kleding je gaat dragen. Dat betekent niet dat je in een drie delig pak binnen hoeft te komen, maar je kunt beter overdressed dan underdressed zijn. Als man is het dragen van een net overhemd altijd een veilige keus, bijvoorbeeld gecombineerd met een jasje en een nette pantalon.

6) Praat nooit slecht over je vorige werkgever. Het is belangrijk om respectvol te zijn naar je vorige bedrijf. Praat er open over. De werkgever met wie jij om tafel zit zou ook graag willen dat jij zo over hem zou praten.

7) Het is een open deur, maar kijk je gesprekspartner(s) aan tijdens het gesprek en neem de rust om goed naar hun vragen te luisteren. Probeer je antwoorden ook kort en bondig te houden. Als het antwoord niet duidelijk is, zal de recruiter of manager zelf wel vragen om verduidelijking. Stel zelf actief vragen tijdens het gesprek. Zo voorkom je dat een eenrichtingsgesprek wordt en door het stellen van gerichte vragen laat je blijken oprecht interesse te hebben.

8) Op het moment dat het over je salaris gaat is het belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Denk goed over het voorstel na. Neem geen overhaaste beslissingen. Vaak komt het arbeidsvoorwaardenpakket niet ter sprake in een eerste sollicitatiegesprek. Het eerste gesprek is vooral bedoeld om te beoordelen of je een juiste match bent voor het bedrijf. Mocht dat zo zijn, volgt vaak een tweede ronde gesprek waarin specifieker wordt ingegaan op de inhoud van de functie. In dat tweede gesprek kunnen arbeidsvoorwaarden op de agenda staan, maar vaak wordt een afzonderlijk gesprek ingeboekt om het contractvoorstel te bespreken.

Vaak zullen je gesprekspartners zelf beginnen over de procedure en wanneer je meer informatie krijgt over een mogelijk vervolgstap. Mocht dat niet geval zijn, kun je er altijd zelf over beginnen. Een sollicitatiegesprek is uiteraard altijd spannend. Met een goede voorbereiding en actieve houding tijdens het gesprek, geef je een goed visitekaartje af. Heb je vragen over de voorbereiding of het voeren van een goed sollicitatiegesprek, aarzel niet en stuur me gerust een bericht. We helpen je graag met een goede voorbereiding.

 

 

Laat een reactie achter