Jouw afstudeerverhaal

De vacaturetekst: koning der clichés

Geplaatst door:

Schrijven is een vak, dat bewijzen dagelijks honderden auteurs van artikelen, blogs en boeken die op internet verschijnen. De zinsbouw van het gros van de teksten is nog slechter dan de zwemmer uit Equatoriaal Guinee op de olympische spelen van Sydney in 2000. De inhoud van vacatureteksten spant toch wel de kroon.

Fokke Sukke vacaturetekst De vacaturetekst: koning der clichés

Werken op de HRM-afdeling valt niet mee!

Natuurlijk, doel is ook niet te worden meegesleept als in een thriller van Dan Brown of Nicci French, maar een beetje leesbaarheid en originaliteit is toch geen overbodige luxe? Dynamisch, creatief, flexibel of ambitieus, denken bedrijven nou echt door deze eigenschappen en competenties te gebruiken die ene top kandidaat binnen te halen? Om een mooie top 5 samen te stellen ben ik op zoek naar de allerslechtste functieomschrijving, de meest nietszeggende competentie of het domste cliché dat jij bent tegengekomen in een vacature. Wat is jouw nummer 1? Bekijk hieronder mijn ‘zwarte lijst’ om alvast wat inspiratie op te doen.

1) Een gemotiveerde werkhouding

De nutteloosheid van deze competentie behoeft eigenlijk geen toelichting. De gouden regel voor vacatureteksten is hierop van toepassing: als het tegenovergestelde van wat je vraagt heel onlogisch is, vermeld het dan ook niet. Of zie jij wel eens voorbij komen: ‘ben jij die Engineer met een ongemotiveerde werkhouding waar wij naar op zoek zijn? Reageer dan snel!’?

2) Zelfstandig en in teamverband kunnen werken

Helaas nog steeds vrij populair en onderdeel van de profielschets van een kandidaat. Het roept bij mij altijd dezelfde vraag op? Bestaat er ook een functie waarbij je niet zelfstandig of in teamverband moet werken? Ik stel mij voor dat de functie vrij is gekomen nadat een werknemer in de eerste week van alles heeft geprobeerd, maar tot de conclusie kwam: ‘Het valt me echt tegen om zelfstandig en in teamverband te werken, dus ik denk dat ik op zoek ga naar een nieuwe uitdaging.’

 3) De mensen-mens

In technische vacatures misschien wat minder gebruikt, maar niet minder irritant. Ik ben niet zo’n fan van mensenmensen, voor zover ik weet wie ze precies zijn dan. Voor mij moet een mensenmens in ieder geval voldoen aan drie van de volgende criteria:

  • Heeft behoefte om veel te knuffelen
  • Kan slecht alleen zijn en wordt dan emotioneel
  • Denkt te weten wat anderen denken en vooral ook waarom
  • Wil dat iedereen zich ‘fijn’ voelt
  • Organiseert dagelijks meditatiesessies met collega’s

Zodra ik deze omschrijving voorbij zie komen weet ik in ieder geval genoeg: even verder kijken!

4) Collegiaal

Door het gebruik van deze competentie scheid je als bedrijf echt het kaf van het koren, toch? De definitie van collegialiteit: je helpt en ondersteunt collega’s wanneer dat nodig is en houdt rekening met hun behoeften en belangen. Ok, dat is jammer! Ik ben namelijk meer iemand die waar mogelijk collega’s tegenwerkt, ze laat vallen en een hekel heeft om te luisteren en om rekening te houden met anderen.

5) Je ziet werk liggen en pakt dit op

Deze gewenste eigenschap wordt gelukkig wel steeds zeldzamer. Er wordt waarschijnlijk bedoeld dat je initiatief neemt in bepaalde situaties en niet afwacht tot jouw leidinggevende weer een nieuwe taak aan je heeft gegeven. Het mooiste aan deze zin vind ik het tweede gedeelte. Die lijkt erop te wijzen dat werkgevers ervaring hebben met werknemers die werk zien liggen, maar het niet oppakken. Zo van: ‘Oh…..er moet echt ontzettend veel gebeuren! Maar ik ga het mooi niet doen.’

Verfrissende blik

Een bedrijf dat op zoek is naar een werknemer met een verfrissende blik. Tsja, dan is het inderdaad slim om een vacature uit te zetten. Iedere kandidaat bekijkt werksituaties namelijk vanuit een verhelderend oogpunt, ze zijn namelijk nieuw. Ik denk dat er weinig mensen zullen zeggen: ‘ik solliciteer maar niet, want ik heb geen verfrissende blik.’

flexibiliteit De vacaturetekst: koning der clichés

Heb geen “9-tot-5-mentaliteit”

Jouw inspiratiebron: functieboek of medewerker?

Ik hoop dat ik je een beetje heb vermaakt met mijn ‘favoriete’ oneliners in deze blog. Natuurlijk, iedereen is schuldig aan clichés en slechte teksten. Ook op de carrièreverhalen die wij schrijven is vast wel één en ander aan te merken, al kunnen wij ons altijd verschuilen achter de citaten van de technici die we interviewen. Het schrijven van een aansprekende vacaturetekst doe je in onze ogen niet op basis van een functieboek, maar op basis van je medewerkers. Want wie kan er nou een eerlijker verhaal vertellen dan zij? Natuurlijk staan de beste stuurlui aan wal, maar ik beloof ook onderzoek te doen naar de wijze waarop je wel een goede vacaturetekst schrijft. De resultaten hiervan lees je binnenkort!

Geschreven door: Rein Aalbers

Eye-tracking

Eye-tracking: in hoeveel seconden bekijk jij een vacature?

Een Amerikaans onderzoek in 2013 liet door middel van Eye-tracking letterlijk zien wat kandidaten in een vacaturetekst lezen. Vooraf werd een grote groep werkzoekenden gevraagd hoeveel tijd ze besteden aan het bekijken van een vacature. Het antwoord van bijna de helft van de deelnemers: 1 tot 5 minuten. Een kleine 20% dacht zelfs 10 minuten te investeren. Uitkomst: een vacature met een functie die als interessant wordt bestempeld, wordt slechts 1 minuut en 16 seconden bekeken. Als je de gehele tekst één keer vluchtig door zou lezen redt je het niet eens in deze tijd! Ter vergelijking: een Carrièreverhaal wordt gemiddeld ruim 3 minuten en 30 seconden bekeken, zo blijkt uit onze statistieken op Google-analytics.

Laat een reactie achter