techniek_banner

Zonder techniek geen toekomst!

Geplaatst door:
De afgelopen twintig jaar heeft de techniek voor grote vooruitgangen gezorgd waarvan we elke dag dankbaar gebruik maken. Denk aan draadloos internet, mobiele telefoons die steeds kleiner worden en met handaanraking en spraakherkenning te bedienen zijn, duurzame energie, slimme en energiezuinige keukenapparatuur, elektrische auto’s, ultralichte sportfietsen en ademende sportkleding. Hoewel veel mensen toentertijd dit soort ideeën niet zagen zitten (zie hier hoe Nederlanders in 1999 over de mobiele telefoon dachten!) hebben de pioniers van toen doorgezet.
Gastblog Sebastien1 300x300 Zonder techniek geen toekomst!

Naam: Sébastien Mairey (38) Functie: interim concept engineer Bedrijf: Sébastien’s. Website: Weliketechniek.blogspot.com

Kantelpunt

Ons leven is dankzij deze ontwikkelingen een stuk eenvoudiger, gemakkelijker, sneller en minder belastend geworden. Maar ze werpen ook nieuwe vraagstukken op die urgenter zijn dan ooit. Ik ben ervan overtuigd dat we op een kantelpunt zitten, zoals professor Jan Rotmans het noemt. Ons hele voortbestaan – van de mens én van de natuur – hangt af van technische innovaties die nú moeten plaatsvinden.

Voor elk probleem meerdere oplossingen

Op vrijwel elk vlak in de maatschappij lopen we op dit moment tegen problemen aan: van gezondheidszorg tot mobiliteit en van energieverbruik tot grondstoffenschaarste. Gelukkig kan met de techniek voor elk probleem een oplossing gevonden worden. Een aantal voorbeelden:

 • Handen tekort in de zorg? 
  Zorgrobots kunnen een deel van het werk overnemen of emotionele steun bieden:

Robots as Caregivers

Robots in de zorg

 • Schaarste in grondstoffen? Of is de productie ervan te kostbaar?
  Met nieuwe of verbeterde materialen kunnen engineer vraagstukken op een totaal nieuwe manier worden bekeken. Zo kunnen zonnepanelen bijvoorbeeld energiezuiniger worden geproduceerd

Solar Energy Research

 • Is een product onmogelijk uit één stuk te maken? 
  Sommige ontwerpen waren tot nu toe onmogelijk om bijvoorbeeld te gieten. Met 3D-printing kan wél elk ontwerp – hoe ingewikkeld ook – uit een stuk worden gemaakt.

A Closer Look at 3D Printed Shapeways Objects

 • Het overgewicht van mensen beperken? 
  Er is al een app die aan de hand van je eetpatroon bijhoudt welke voedingsstoffen je binnenkrijgt en waaraan je lichaam nog behoefte heeft maar in de toekomst kan een chip in je lichaam die informatie nog preciezer geven.
 • Overlast en vernieling op pleintjes tegengaan?
  Initiatieven met een vervelend geluid om jongeren te ‘verjagen’ bestaan al, maar dit probleem kan ook op een positieve manier aangepakt worden. Bijvoorbeeld door pleintjes juist een fijne omgeving te laten zijn waar mensen graag komen, zoals Crystal Lego from Mars en Marbles van Studio Roosegaarde.

 

Uiteenlopende kansen

Klinken dit soort oplossingen als science fiction? Het is puur een kwestie van tijd. Universiteiten en innovatieve bedrijven werken op dit moment hard om dit soort ideeën te realiseren. Voor de techneut van nu, maar zeker ook voor de techneut in de toekomst, liggen uiteenlopende kansen om net als ik een steentje bij te dragen aan technologische ontwikkelingen die ons voortbestaan kunnen waarborgen. Kijk om je heen. Alles wat je ziet kan verbeterd worden: leuker, lichter, goedkoper, sterker, efficiënter, milieuvriendelijker. Ik kijk vanuit werktuigbouwkundig oogpunt naar de maakbaarheid van nieuwe concepten en van bestaande producten. Maar of je nu een werktuigbouwkundige bent, een programmeur, materiaalspecialist of onderhoudsmonteur, voor alle denkbare vlakken geldt: zonder techniek geen toekomst!

 Geschreven door: Sébastien Mairey

@_sebastiens

Laat een reactie achter