tennet-banner2

Bij TenneT krijg je goede doorgroeimogelijkheden

Geplaatst door:

“Bij TenneT krijg je goede doorgroeimogelijkheden”

Vandaag spreken wij met Wouter Mos, een gedreven en gepassioneerde twintiger met een grote liefde voor de energietechniek. Hij werkt inmiddels bijna vier jaar bij TenneT als Secundair Engineer en deelt met veel plezier zijn carrièreverhaal.

 

“Bij TenneT krijg je goede doorgroeimogelijkheden”v

Wouter Mos (secundair engineer)

Carrière in een stroomversnelling

Het carrièreverhaal van Wouter Mos begint in 2008. Tijdens zijn opleiding Elektrotechniek aan Hogeschool Windesheim krijgt hij de gelegenheid een minor te volgen die volledig in het teken staat van energietechniek, de Power Minor (www.powerminor.nl ). Deze minor wordt door TenneT georganiseerd met een aantal Hogescholen en bestaat onder meer uit gastcolleges gegeven door experts uit het vakgebied. Wouter wordt enthousiast, pakt zijn kans en voert aansluitend op deze minor een afstudeerproject bij TenneT uit. Samen met een studiegenoot voert hij onderzoek uit naar de mogelijkheid tot verduurzaming van de vele hoogspanningstations die TenneT rijk is. Met succes rond hij zijn onderzoek af en meteen daarna krijgt hij de uitnodiging om te starten met een traineeship, wederom bij TenneT. Zonder aarzelen neemt hij de uitnodiging aan en een vruchtbaar jaar later tekent Wouter zijn eerste contract voor een vast dienstverband als ‘Secundair Engineer’.

Kansen

“Voor een elektrotechnicus als ik kun je je geen betere werkgever als TenneT voorstellen,” begint Wouter. “Door het traineeship dat mij aangeboden werd, kon ik kennismaken met verschillende disciplines en uitdagende functies. Maar al snel was ik overtuigd dat ik aan de slag wilde als Secundair Engineer. Gelukkig kreeg ik die kans.” Als Secundair Engineer houdt Wouter zich dagelijks bezig met het verbeteren van de hoogspanningstations van TenneT. “Onze installaties en lijnen vormen de snelweg van het Nederlandse elektriciteitstransportnet. De spanning die hier op staat is enorm en om alle verbindingen veilig te houden en te verbeteren moeten er continu aanpassingen worden gedaan.”

Praktijk

Wouter controleert de huidige gegevens van de hoogspanningsinstallaties, pakt de oude tekeningen erbij en schrijft een nieuw basisontwerp uit. Dit proces moet zeer secuur worden uitgevoerd en kan veel tijd in beslag nemen. “Het ontwerp moet natuurlijk exact aansluiten op de wensen van de opdrachtgever, maar het moet ook uitvoerbaar zijn.” De uitvoerbaarheid vergroot Wouter door regelmatig in de auto te stappen en een bezoek te brengen aan ‘de mensen in het veld’. “De hoogspanningsstations waar ik een ontwerp voor maak, breng ik regelmatig een bezoek.. Zo creëer ik goodwill bij de uitvoerders, en zie ik hoe het er aan de voorkant aan toe gaat. Soms leert de praktijk dat je nog eens op een andere manier naar het ontwerp moet kijken”. Als het basisontwerp is goedgekeurd kan het detailontwerp worden gemaakt en wordt het bijbehorende tekeningenpakket ontwikkeld. Dit is een hele specialistische en arbeidsintensieve klus, die TenneT niet altijd zelf uitvoert. “Daar hebben we simpelweg de mankracht niet altijd voor en bovendien is het altijd goed als er meerdere mensen bij betrokken zijn.”

“Bij TenneT krijg je goede doorgroeimogelijkheden”

Hoogspanningsmast in tulpenveld

Divers

Met zijn 25 jaar is Wouter de op één na jongste in het team van engineers, maar met bijna vier jaar ervaring in het vak is hij zeker geen groentje meer. “Iedereen leert hier van elkaar en collega’s komen ook naar mij toe met specifieke vragen. Het leuke van ons team is de verscheidenheid in leeftijd en achtergrond. Geen hoogspanningsstation is hetzelfde, maar je merkt wel dat de oudere generatie op onze afdeling meer verstand heeft van de installaties uit de jaren ‘70 en ‘80, daar waar wij hen soms weer kunnen helpen bij ontwerpen van moderne installaties. Wat ik misschien wel het mooiste vind aan TenneT is dat iedereen de tijd neemt om elkaar te helpen, ook al is de werkdruk soms nog zo hoog.”

Hoek van Holland onder hoogspanning

Momenteel is Wouter samen met een team van specialisten bezig aan een baanbrekend project. Hij is druk met het ontwerp van een installatie in Hoek van Holland waar een spoel in een lijnverbinding wordt geplaatst. Wouter: “Dat klinkt misschien niet zo spectaculair, maar het is de eerste keer in de geschiedenis van TenneT dat er op een lijnverbinding met de maximale spanning van 380 kV een spoel wordt geplaatst.” Met het plaatsen van deze spoel moet het opgewekte vermogen in het betreffende gebied uiteindelijk verdeeld worden, zodat de elektriciteit verder verspreid kan worden over de zijtakken van het hoofdnet. Een complex project zoals deze installatie is niet in een paar maanden gerealiseerd, maar juist daarom is Wouter blij dat hij een belangrijke rol kan spelen bij zo’n innovatieve klus. “Bij TenneT kun je altijd je voorkeur aangeven voor projecten of werkzaamheden en gelukkig wordt hier goed naar geluisterd. Toch kan het soms zo zijn dat je niet met zo’n complex project aan de slag kan omdat je agenda al te vol is. Gelukkig kwam deze uitdaging op het juiste moment voorbij.”

Toekomst

Wouter heeft sinds hij is gestart bij TenneT, nog geen seconde gedacht aan een andere werkgever. Wouter: “Technisch is het werk als Secundair Engineer gewoon enorm uitdagend. Elke dag ga ik met plezier naar kantoor en ik verveel me geen moment. In de toekomst zou ik graag in de functie van Lead Engineer aan de slag gaan, die is verantwoordelijk voor de technische uitvoering en coördinatie van een een project.” Wouter vindt zichzelf misschien nog wel iets te jong voor deze functie. “Ik weet niet of ik op mijn leeftijd al de aangewezen persoon ben om de ‘oude rotten in het vak’ aan te sturen.’

Zijn bescheidenheid siert Wouter, maar TenneT toont vertrouwen in zijn capaciteiten en houdt rekening met zijn ambities, want tijdens de vakantie van een Lead Engineer nam Wouter al eens de honneurs waar. “Het is erg fijn om dat vertrouwen te voelen en meer verantwoordelijkheid te krijgen. Ik wil hier dan ook nog veel mooie projecten realiseren en lang deel uit maken van het team,’ besluit hij vastberaden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde verhalen