ASML-Twinscan-XT-1900Gi_edited-1

Uiteindelijk vind ik communicatie met mensen net zo belangrijk

Geplaatst door:

“Uiteindelijk vind ik communicatie met mensen net zo belangrijk”

In het kantoor van BKL Engineering, op een rustig industrieterrein in het Brabantse Nuenen, ontmoette ik Miriam Willems, een ontzettend ambitieuze en gedreven Mechanical Engineer. Inderdaad, ze is een vrouw in de techniek, een fenomeen waar al snel bepaalde vooroordelen aan kleven. Veel te snel, want Miriam beweegt zich juist tussen deze clichés. Ze is iemand met een scherpe blik, maar ook iemand die veel creativiteit in haar projecten kwijt kan en bijzonder veel waarde hecht aan een goed contact met de klant. Ook in haar hobby’s doorbreekt ze het stigma van de doorsnee techneut. Naast het ondernemen van wandeltochten, met Noorwegen als favoriete bestemming, houdt ze zich in haar vrije tijd onder andere bezig met het ontwerpen van decors bij een toneelvereniging. En hoe meer ze vertelde over haar werk bij BKL, des te sneller werd duidelijk dat Miriam iemand is die je totaal niet in een hokje kunt plaatsen en juist heeft geleerd ook over de grenzen van haar eigen functie heen te kijken.

Geen brommers en radio’s

In tegenstelling tot het heersende cliché, begon Miriams interesse in de techniek niet met het uit elkaar halen van radio’s en het repareren van brommers. ‘Ik heb het gewoon altijd leuk gevonden om dingen te knutselen, te maken. Eigenlijk was het vooral een keuze tussen Industrial Design of techniek. Uiteindelijk heb ik voor de techniek gekozen omdat ik dacht: daar is altijd werk in te vinden. Bovendien ben je in de techniek ook creatief, want je bedenkt ook dingen.’

Het plezier in het ontwerpen en haar wens om meer betrokken te zijn bij de klant, bracht haar uiteindelijk bij BKL Engineering. ‘In de tijd dat er veel banen waren en ik uit veel kon kiezen, koos ik voor een groot bedrijf, je kon veel kanten op en veel dingen leren. Maar uiteindelijk ben ik daar ook weer weggegaan omdat het een groot bedrijf was’, vertelt Miriam lachend, ‘en ik wilde eigenlijk graag naar een klein bedrijf. Wanneer je met vierduizend mensen werkt, ken je niet iedereen. En als vrouw in de techniek kent iedereen jou op een gegeven moment, maar jij de rest niet. Dat anonieme ging me na een tijdje wel tegenstaan. Daarom ben ik een paar jaar geleden bij BKL begonnen: een klein bedrijf waar jij iedereen kent, iedereen jou kent en waar je geen nummer bent. Je wordt hier gewoon gezien als iemand die iets in te brengen heeft.’

 

Als vrouw in de techniek kent iedereen jou op een gegeven moment, maar jij de rest niet

Zowel techniek als klantinteractie

Met drie verschillende afdelingen onder hetzelfde dak is het niet verwonderlijk dat er bij BKL wordt gesproken van een gemêleerd gezelschap. Unieker is echter het aantal vrouwen op de werkvloer. ‘Alleen al op de afdeling engineering zijn we met vier vrouwen’, vertelt Miriam. ‘Dat is echt veel. In de techniek heb ik dat tot nu toe nog nooit meegemaakt en ook nog nooit gehoord eigenlijk. Ik wist dat ook niet toen ik hier solliciteerde.’

Toch waardeert Miriam vooral de hoge mate van afwisseling. ‘Bij BKL maken we niet één product, maar dingen als kranen, hijsinterfaces, heftafeltjes, en altijd voor verschillende omgevingen en verschillende klanten. Zo was mijn eerste project voor Philips Innovation Services, toen hebben we in teamverband een aantal tools gemaakt voor een ASML machine. Het is echt afhankelijk van het project waar ik mee bezig ben. Soms heb je een klein project, dat doe ik dan vaak in mijn eentje. Soms is het vooral tekenwerk en zit ik twee weken achter de computer. Kleine projecten vind ik meestal het leukst om te doen, dan heb ik als constructeur ook meer contact met de klant. Dat is denk ik wel het leukste aan werken bij BKL, dat je heel dicht bij de klant staat en je dus direct meekrijgt wat de klant vindt en wat hij anders zou willen. Mijn manager weet dat ik vooral klantinteractie leuk vind, dus dat schuift hij ook wat sneller in mijn richting. Je hebt techneuten die willen gewoon het liefst dingen ontwerpen, achter CAD zitten en met techniek bezig zijn. Natuurlijk zou ik ook niet zonder techniek kunnen, maar uiteindelijk vind ik interactie en communicatie met mensen net zo belangrijk.’

Natuurlijk zou ik ook niet zonder techniek kunnen, maar uiteindelijk vind ik communicatie met mensen net zo belangrijk

Een onverwachte ontdekking

Wanneer Miriam wordt gevraagd naar het project waar ze tot nu toe het meest trots op is, moet ze daar even over nadenken. ‘Ik vind het leuk als ik iets bedacht heb en het staat daar uiteindelijk. Als de klant het test en het werkt: Dan ben ik daar wel trots op!’

‘Wat ik me nog goed kan herinneren is een project van vorig jaar, de Ontdekfabriek. Dat is een soort “experience center” waar kinderen kennis kunnen maken met techniek. BKL heeft daar toen een project gesponsord, een project dat wij in samenwerking hebben uitgevoerd met Fontys Hogeschool Eindhoven. We hebben daar een opstelling gebouwd, waarmee het principe van een ASML machine aan kinderen wordt uitgelegd. De kinderen moeten met licht een figuurtje projecteren en daarvoor moeten ze zelf spiegels en lenzen afstellen. Het samenwerken met de studenten vond ik heel leuk om te doen. Zij kwamen met de ideeën en samen zijn we tot een goed concept gekomen. Ik moest hun hierin aansturen als een soort projectleider.

Het feit dat je iets samen maakt met een groepje en dat het eindresultaat gewoon leuk is, dat geeft echt veel voldoening. We zijn naderhand nog een keer teruggegaan om te kijken, de middag dat de kinderen in de Ontdekfabriek werden “losgelaten” op onze opstelling. Dat was echt mooi om te zien, ook als je dan merkt dat ze het ook echt beginnen te snappen.’

Miriam Willems is Mechanical Engineer bij BKL Engineering

Miriam assisteerde bij De Ontdekfabriek

Toch was de Ontdekfabriek niet alleen een plek waar kinderen kennis konden maken met iets nieuws. Ook voor Miriam zelf was het werken aan dit project een leerzame en verrassende ervaring. ‘Je kunt bij BKL verder groeien in wat je leuk vindt. Door die samenwerking met de studenten bij de Ontdekfabriek ben ik er nog meer achter gekomen dat ik het zelf heel leuk vind om met mensen samen te werken, mensen te motiveren en dingen aan ze te leren. Normaal werk ik ook voor verschillende klanten, voor mensen die blij zijn met de machine die jij hebt ontworpen, maar er zit toch vaak iemand tussen die het ding dan weer doorverkoopt. Ik ben dan wel benieuwd wat de eindgebruiker er van zou vinden, wat die ermee doet.’

Geschreven door: Robert Koolen

Laat een reactie achter

Gerelateerde verhalen