Wagemaker_banner

De Vakgroep Virtual Design bij Wagemaker werkt slimmer!

Geplaatst door:

Ontmoet het team
Johan de Groot (‘81), Joop van den Tillaart (‘80), Mark Wullink (‘81) , Hank Janssens (‘90) en Dennis Gubbels (‘86) zitten gezellig bij elkaar. Ze kijken uit naar de komst van de HoloLens. Ze wachten. Er wordt nog een ronde koffie ingeschonken. De verwachting is dat dit VD team de komende jaren meer talent nodig heeft en derhalve start ik met de vraag; ‘Hoe zijn jullie zelf eigenlijk op deze afdeling terecht gekomen”? Er wordt wat door elkaar heen gepraat en de vraag wordt al snel omgebogen naar ‘het type mens’ wat in deze nog jonge vakgroep werkt.

‘Ja, Mark is van celebrating the small victories’

Johan

Volgens Mark is iedereen een beetje ‘geeky’. Hiermee bedoelt hij dat iedereen zo zijn eigen tic heeft. ‘Zo vier ik bijvoorbeeld altijd mijn geluksmomentjes door vaak “awesome” achter m’n computer vandaan te roepen.’ ‘Ja, Mark is van celebrating the small victories’, beaamt Johan. De jongens gaan nog even door met elkaar typeren. Zo is Johan eigenwijs en praktisch, Joop is nooit tevreden, te bescheiden en een heuse kunstenaar, heeft Dennis een onBrabants dialect en concludeert Hank dat hij ontzettend normaal is vergeleken bij de rest van het gezelschap. Ik moet lachen; de toon is gezet, welkom op de gezellige afdeling Virtual Design!

Hololens

Pionieren in virtueel bouwen
Dan komt eindelijk Bas van Construsoft binnen met de HoloLens. Enthousiast en gretig wordt het apparaat uitgepakt, aangezet en gekoppeld aan een laptop zodat iedereen kan meekijken. Mark zet de bril als eerste op. Met een handgebaar in de lucht ontvouwd zich voor zijn ogen een stalen constructie die lijkt te zweven in de ruimte. Hij kan de virtuele constructie roteren, vergroten en verkleinen. En anders dan bij bijvoorbeeld de Oculus Rift die ze hier al een hele tijd gebruiken, blijft de omgeving waar je je daadwerkelijk in verkeert zichtbaar. ‘Voor ons is dit super interessante technologie’, zegt Johan. ‘We kunnen virtueel ontwerpen en dat vervolgens projecteren in de werkelijkheid. Hierdoor kun je mogelijk een nog beter, slimmer en veiliger product neerzetten.

Mark wandelt ondertussen genietend door de virtuele constructie heen. Hij checkt of de constructie wel goed is en swiped subtiel in de lucht. Uiteraard wil de rest het ook proberen. Medewerkers van de andere afdelingen lopen ondertussen nieuwsgierig voorbij. Hoe leuk het natuurlijk ook is, het is veel meer dan spielerei. De technologische ontwikkelingen gaan snel en als je daar als bedrijf niet op inspeelt dan loop je al snel gauw achter op een ander.

BIM bij Wagemaker

Civiele techniek als basis
Wagemaker loopt wat dat betreft vooruit op de troepen. Ze geeft met de afdeling VD ruimte aan proefondervindelijk onderzoek en weet civiele techniek en IT goed te combineren. ‘Soms is het meekrijgen van anderen even taai, maar wij van VD willen mee met deze wereld,’ zegt Hank. ‘Door kennis te delen tijdens bijvoorbeeld de lunchlezing laten we collega’s zien waar we mee bezig zijn en hoe het óók kan’, vult Dennis aan. Het delen van die kennis zorgt ervoor dat andere afdelingen de vakgroep VD steeds beter weten te vinden en dat er leuke co creaties ontstaan. Samenwerkingen waarin de collega’s elkaar vinden in hun kennis en enthousiasme over civiele techniek aangevuld met allerlei specialisaties. ‘Het is uniek dat je hier zoveel verschillende specialisten vindt met kennis van diverse software-pakketten.’ Mark doelt op de software waarin allerlei constructies worden ontworpen of data worden verzameld en verwerkt, zoals de BIMsoftware, Allplan, Tekla en Revit. Mark vertelt dat de mogelijkheid om met diverse softwarepakketten te werken komt door de grootte van de organisatie en de korte lijnen die het familiebedrijf Wagemaker heeft behouden. ‘Als je hier iets wilt, en onderbouwt waarom, is er vanalles mogelijk.

‘We hebben de functies geschrapt en werken met een dynamisch individueel functie-profiel’

Dennis

Ontwikkel jouw eigen functie!
Wagemaker is altijd op zoek naar nieuw talent. Een duidelijke vacature omschrijving is er niet. Sterker nog; ‘We hebben de functies geschrapt en werken met een dynamisch individueel functie-profiel’, legt Dennis uit. Na een brainstormsessie blijkt er toch wel een klein wensenlijstje te liggen. ‘Je moet wel de materie snappen’, zegt Joop. ‘Laten we zeggen dat civiele techniek een pré is’, vult Johan aan. Naarmate de tijd verstrijkt komen er steeds meer voorkeuren bij. Wanneer je creatief bent, zelfstandig, mondig en tegen grapjes kunt dan ben je al een heel eind. Een goede programmeur of talenten op het gebied van nieuwe technologie worden ook zeker niet uitgesloten. ‘Maar affiniteit met civiele techniek en beton is zinvol’, denken de mannen hardop. De mogelijkheden zijn eindeloos. De open cultuur, de ruimte tot innovatie, de pioniersgeest die rondwaait door het bedrijf en met name binnen de vakgroep VD, is typerend voor Wagemaker.

“Als ik civiele techniek had gestudeerd dan zou ik hier zo willen starten.”

Hank werkt bij Wagemaker

Civiele techniek + ontwerpen 3.0 = Wagemaker!
Dennis neemt tot slot het woord en zegt dat zijn team vergelijkbaar met een Research & Development afdeling is. Een vakgroep die zich constant verder blijft uitvinden en ontwikkelen. Er ligt een wereld aan kansen en mogelijkheden voor ons. We zoeken collega’s die gaan voor kwaliteit en innovatie en naast civiele techniek ook een voorliefde hebben voor design en automatisering.

Leuk is het om te zien dat de stemming in dit team goed is. Men luistert naar elkaar, vult elkaar aan, maakt grapjes en probeert hun passie voor het vak over te brengen op mij als journalist. Mijn gedachten dwalen af: “Als ik civiele techniek had gestudeerd dan zou ik hier zo willen starten.” Een leuk bedrijf, een bijzondere afdeling en een toekomst die ik zelf vorm kan geven! Dat wil toch iedereen?!

Laat een reactie achter